Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πώς γίνεται η δουλειά να μένει στο γραφείο!

Πόσες φορές έπεσες το βράδυ στο κρεββάτι αναρωτούμενη, τι είναι αυτός δίπλα μου; Ερώτηση Παγίδα! Κοίταξε δίπλα σου - είμαι σίγουρη ότι έχεις το κινητό, το laptop, ή το tablet! Πολύ συχνά, αυτές οι συσκευές αποτελούν την επέκταση της δουλειάς μας. Οι εργαζόμενοι (έστω και λίγοι σε αυτήν την χώρα) ποτέ δεν αφήνουν πίσω τους τα θέματα της δουλειάς.
Η αυξανόμενη ηλεκτρονική «εξάρτηση - δέσιμο» των εργαζόμενων στην δουλειά προκαλεί το ενδιαφέρον κοινωνικών επιστημόνων, σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου. Το πιο σημαντικό όμως σε τέτοια είδη ερευνών είναι η προσπάθεια να βρεθούν τρόποι που θα κάνουν εσάς, εμάς, όλους μας να ξεχωρίσουμε και να απολαύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας από την εργασία μας. 
Οι ψυχολόγοι συμφωνούν με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οι οποίες τονίζουν ότι η ψυχολογική «απεξάρτηση» από την δουλειά, μόνο καλό θα μας κάνει! Πώς θα καταφέρουμε όμως να απεμπλακούμε διανοητικά από την εργασία; 
Αρχικά θα πρέπει να απέχουμε από δραστηριότητες σχετικές με την δουλειά...Για παράδειγμα, αποφεύγουμε να τσεκάρουμε το email της δουλειάς, και να σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. 
Αν αποφασίσουμε λοιπόν να «αφήσουμε» πίσω τα εργασιακά θέματα, σε βάθος χρόνου θα έχουμε καλύτερη διάθεση, θα αισθάνομαστε ικανοποιημένες από τη ζωή μας, και δεν θα βιώνουμε συναισθηματική εξάντληση, ενώ σίγουρα θα κοιμόμαστε καλύτερα! 
Πόσες φορές νιώσαμε περισσότερο αγχωμένη ή παρενοχλημένη, μετά από ένα εργασιακό «τσακωμό» με τον συνάδελφο ή το αφεντικό; Οι εργαζόμενοι που μπορούν να απεμπλακούν από τέτοιες περιπτώσεις, μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους πολύ καλύτερα και να συνεχίσουν την «μετά - δουλειά» περίοδο με καλύτερη ψυχολογία!

Να θυμόμαστε:
·  Εάν η εργασία έχει νόημα (συναισθηματικό) για μας τότε είναι πιθανό να μην μπορούμε να αποκολληθούμε, και μάλλον δεν θα έχει σημασία. Άλλωστε αγαπάμε αυτό που κάνουμε!
· Και δεύτερον, τα τελευταία χρόνια η εργασία συνδέεται άμεσα με τον χώρο του σπιτιού...Πώς είναι δυνατόν να αποκολληθούμε όταν δουλεύουμε μέσα στο σπίτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου